2

Secrets of the Pier at LantarenVenster

Where

LantarenVenster
Otto Reuchlinweg 996
Rotterdam
010-2772277

When

Sun, April 21, 2013
12:00

Add to Calendar 2013-04-21 12:00 2013-04-21 Secrets of the Pier at LantarenVenster Ontdek de geheimen van de Wilhelminapier met Secrets of the Pier! Gedurende de middag vinden tal van concerten plaats op bekende en verrassende locaties: een oud pakhuis, het penthouse van een moderne wolkenkrabber, een metrotunnel, een hotelkamer in Hotel New York, of de krochten van de parkeergarage onder het World Port Centre. Op elke locatie wordt u getrakteerd op een op maat gesneden muzikale verrassing.

U kunt uw eigen route samenstellen of aanhaken bij een thematische route. Gedurende het programma ziet u vier concerten. Heeft u maar een uurtje tijd? Desgewenst zijn de concerten ook afzonderlijk te bezoeken.

Prijs: € 20,- (vier concerten)
Kassakaartje per concert: € 6,- (alleen ter plaatse te koop)
Medio maart zal er een tijdschema beschikbaar zijn van het programma
Wilt u meerdere concerten van Red Ear 2013 bezoeken?
Dagkaarten en passe-partouts koopt u via de Red Ear-pagina.

DoelenEnsembleHemelse Somberheid
Afscheid, angst, verlangen. Het zijn emoties waarbij woorden vaak tekort schieten. Gelukkig is er dan muziek. Muziek zoals Franz Liszt schreef met La lugubre gondola. Het stuk kreeg werkelijk gestalte nadat Richard Wagner, Liszts schoonvader, in 1883 overleed en de componist het begin van de processie in een gondel in Venetië in muziek wist te vangen. De wiegende somberheid maakt het tot een van de meest indrukwekkende werken van de late Liszt. Ook in Abschied en Nuages gris uit dezelfde periode zingt Liszt van een even zwaarmoedige als hemels mooie somberheid. Deze late Liszt wordt omlijst door twintigste- en eenentwintigste-eeuwse componisten die angst, somberheid en de grenzen van leven en dood op hun eigen wijze verbeelden met de klarinet als bindmiddel. Een ingetogen ‘lied’ (Berio), fluisterzachte en vreemde klarinettonen (Sciarrino), uitbundige en slopende virtuositeit (Maxwell Davies en Denisov) het is er allemaal om uitdrukking te geven aan diepe menselijke emoties die zich zo lastig laten vertalen.

DoelenKwartetHet DoelenKwartet is een van de belangrijkste strijkkwartetten in Nederland op het gebied van de hedendaagse klassieke muziek. Het repertoire omvat ruim 200 voornamelijk eigentijdse werken en composities uit de vroeg-twintigste eeuw. Om deze nieuwe muziek in een historisch perspectief te kunnen plaatsen, laat het kwartet incidenteel ook de klassieken herleven.

Reinier van Houdt & Francisco López: Untitled # 275Pianoconcert in het donker, voor quadrafonie, piano en elektronica. Een zeldzame kans om de piano te ervaren als een omgeving van machines. De machines produceren hypnotische sets met kleine afwijkingen in aantallen, kleuren en plaatsen in quadrafonie. Untitled # 275 is een onorthodoxe pianocompositie die het gevolg is van een nauwe samenwerking tussen componist en geluidskunstenaar Francisco López en pianist Reinier van Houdt. Samenwerkend aan het verkennen van klanken, structuren en nieuwe technieken, zowel mechanische als elektronische, hebben ze onderzoek gedaan naar het fenomeen van de herhaling.

Percussive Piano by Laurens de BoerDrumsolo’s op de piano!
De piano of vleugel zoals we die kennen is een instrument met vele mogelijkheden op het gebied van harmonie, melodie en touché (aanslag). Laurens de Boer wil de piano in zijn programma ‘Percussive Piano’ benaderen als een ‘drumstel’. Hij heeft een aantal componisten gevraagd een stuk te componeren met als uitgangspunt ‘groove’. De traditionele grenzen tussen hedendaags klassieke muziek, pop en jazz worden in dit programma uitgegumd.

Stian Westerhus (NO)Solo elektrische gitaar
Opmerkelijk genoeg is Westerhus weinig gezegend met respect voor zijn instrument; zijn prestaties brengen rauwe expressiviteit, virtuositeit en melodische instinct in evenwicht, door gebruik te maken van zijn Noorse erfgoed en het luisteren naar Slayer. Met een soundscape ver buiten het standaard gitaarwerk duwt hij de geïmproviseerde muziek over de modderige grenspaden van het genre.

Bodurov Trio - Seven StampsFt. Theodosii Spassov (BU)
De Bulgaarse (jazz)pianist Dimitar Bodurov komt met een nieuw album, getiteld Seven Stamps. Voor deze plaat werkte hij met zijn eigen trio (met Mihail Ivanov op bas en Jens Düppe op drums), en vroeg kaval-(Bulgaarse fluit)speler Theodosii Spassov als special guest. Een zeer spannend en vooral erg mooi project!

Lama trioLama trio is het geesteskind van de Portugees Rotterdamse bassist Gonçalo Almeida, die de groep formeerde toen hij trompettist Susana Santos Silva en drummer Greg Smith op het Rotterdams Conservatorium (Codarts) ontmoette. Hun debuut-cd Oneiros (Clean Feed, 2011) bracht aan het licht, dat de groep er op uit is de grens tussen mainstream en avant-garde jazz te negeren.

Cloud of IdentityGeert Mul & Michel Banabila
Visual artist Geert Mul en sound artist Michel Banabila's Cloud of Identity is een veertig minuten durend audiovisueel live-optreden over (menselijke) taal als database van culturele identiteit. Het combineert drie disciplines: geluid, taalkunde en bewegend beeld. We gebruiken de klinkers en medeklinkers van specifieke talen om unieke composities te maken. De verschillende linguïstische systemen van vandaag de dag zijn de producten van een culturele evolutie op een tijdschaal van vele millennia. Dit project verbindt deze bron van menselijke creativiteit met een meer recente culturele uitvinding: de database.

Atelier Rotterdam i.s.m. CodartsKlein project betr. Beeld, geluidstechnologie & theater op locatie, van Codarts compositiestudenten: Anna Mikhailovich en Evgenia Sereti o.l.v. Jan-Bas Bollen.

LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996 false MM/DD/YYYY

Tickets

€ 20,-

About

Ontdek de geheimen van de Wilhelminapier met Secrets of the Pier! Gedurende de middag vinden tal van concerten plaats op bekende en verrassende locaties: een oud pakhuis, het penthouse van een moderne wolkenkrabber, een metrotunnel, een hotelkamer in Hotel New York, of de krochten van de parkeergarage onder het World Port Centre. Op elke locatie wordt u getrakteerd op een op maat gesneden muzikale verrassing.

U kunt uw eigen route samenstellen of aanhaken bij een thematische route. Gedurende het programma ziet u vier concerten. Heeft u maar een uurtje tijd? Desgewenst zijn de concerten ook afzonderlijk te bezoeken. ...
read more

Frank Bolder uploaded this event on March 7, 2013

Join the staff. Writers Wanted!

Develop a column, write album reviews, cover live shows, or conduct interviews.